lørdag den 27. februar 2016

Biscotti

Har lige lavet de her biscotti, de er supersprøde og lækre og passer perfekt til en god kop kaffe. Trods den ret store mængde sukker, synes jeg slet ikke, at de er særlig søde. 


Ca. 80 stk.
200 g. mandler
500 g. hvedemel
500 g. sukker
½ tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljesukker
et nip salt
revet skal af ½-1 usprøjtet appelsin
4 æg

Varm ovnen op til 190 grader. Bred mandlerne ud på bagepapir på en bageplade og bag dem til de tager en anelse farve, så smagen fremhæves. Sluk ikke ovnen.
Hæld mel, sukker, bagepulver, vanilje og salt i en stor skål. Lav en fordybning i midten. Pisk æggene sammen og riv appelsinskallen og blad med æg. Ælt dejen. Hvis den bliver for tør, så tilsæt ½-1 spsk. vand. Ælt de let afkølede mandler godt ind i dejen. Del dejen i 6 lige store dele og rul pølser så lange som bagepladen. Bag dem i 20 min. Tag dem ud af ovnen, afkøl lidt og skær dem i meget skrå skiver og læg dem tilbage på bagepladen. Bag dem videre i 8 min. (190 grader)Hvis de stadig er bløde i midten, så giv dem et par minutter mere. Sluk ovnen, stik en grydeske i lågen og lad skorperne tørre derinde i en halv time. Opbevares i tætsluttende dåse. 

mandag den 22. februar 2016

Lagkage med limemousse og frosting

Så har jeg endnu en gang udfordret min bagekunst, det har drillet mig og jeg har været ved at opgive mange gange. Det er første gang jeg har lavet kage med mousse og første gang, at jeg har overtrukket med frosting, så jeg er egentlig godt tilfreds med resultatet. Og den smagte himmelsk.



De tre bunde er bagt efter en opskrift fra Frøken Jensen:

2 æg
125 g. sukker
75 g. smør
1 1/4 dl. mælk
1 tsk bagepulver
3 spsk kakao
175 g. mel

Pisk de hele æg godt. Pisk sukkeret i, lidt efter lidt, og pisk indtil æggesnapsen er let og skummende. Smelt smørret og rør det i æggesnapsen. Sigt bagepulver, kakao, mel og vend det forsigtigt i dejen skiftevis med mælken. Dejen bages straks i tre bunde på bagepapir eller i lagkageforme. Bagetid ca. 10 min. ved 200 grader. 


Limemousse

Limemoussen er lavet efter en opskrift, som jeg fandt på Madmedhjerte Jeg lavede halvanden portion, da jeg kun ville have limemousse i kagen.

Jeg samlede kagen i en springform med folie i kanten. Satte den i køleskabet natten over, så den kunne sætte sig (2-3 timer er nok). Mine bunde er bagt uden form, så kagen blev lidt ujævn i kanterne. Næste gang vil jeg helt sikkert bruge forme, så vil kagen komme til at stå meget skarpere, når den er helt færdig. 



Kagen placerede jeg direkte på kagefadet, med bagepapir. Hvis du gør som på billedet, kan det trækkes væk når kagen er pyntet og du har et rent kagefad.


Frosting


Der skal i alt brugen:
250 g. blødt smør
400 g. flødeost, ikke light
250 g. flormelis
vanilie eller anden smagsgiver, hvis man ønsker det
evt. farve

Til det første overtræk bruges 1/4 af ingredienserne. Smør piskes med flormelis til en jævn masse. Herefter piskes flødeost, evt. smagsgiver og farve i. 

Kagen smørres med at tyndt lag frosting og det jævnes pænt ud og kagen sættes i køleskabet et par timer.



Resten af ingredienserne røres til frosting og kagen pyntes. Jeg lavede frosting i 3 farver, som jeg tonede ud, med den mørke nederst. Synes det var rigtigt svært, at få frostingen glat og pæn, men det bliver nok bedre næste gang. 





Beklager farverne på billederne, men lyset var meget dårlig i dag.

søndag den 21. februar 2016

Kanelsneglekage

Det er første gang jeg har lavet kanelsnegle i fad og det bliver absolut ikke sidste gang. De er perfekt klistrede, søde, sprøde og bløde. De er ret lette at lave, faktisk lettere end almindelige kanelsnegle, for det gør slet ikke noget at fyldet løber lidt ud. 



Passer til en lille brandepande
37½ g. gær
1½ dl. mælk
1½ spsk sukker
1½ æg (2 små)
150 g. smør
ca. 450 g. mel

Fyld
225 g. blødt smør
225 g. brun farin
2½ spsk kanel


Lun mælken til den har lillefingertemperatur. Smuldr gæren i en stor skål, hæld den lune mælk ved og rør til gæren er opløst. Kom salt og sukker ved og rør ægget ud i det også.
Smuldr smørret ud i melet og når det er helt fint grynet, samles det med de våde ingredienser. Ælt grundigt. Dæk dejen til med et viskestykke og lad den hæve 1 1/2 time et lunt sted. Bland smør, farin, kanel og muskatnød til fyldet. Ælt dejen og rul den tyndt ud til en firkant (ca. 20 x 60 cm). Smør fyldet på og rul dejen sammen til en pølse på den korte led. Skær pølsen ud i ca. 18-20 stykker og læg dem i et fad eller en lille bradepande med lidt luft imellem (de hæver en del). 
Lad sneglene efterhæve i ca. 30 minutter
Bag dem i ovnen ved 200 grader (175 grader varmluft) i ca. 20 minutter. Hold øje med dem!
Lad dem køle lidt af og nyd dem gerne mens de endnu er lune.


mandag den 15. februar 2016

Headset cake - øvelse gør mester, håber jeg

Jeg har for første gang eksperimenteret med fondant. Jeg lavede en helt almindelig svampet pund-til-pund kage og en lækker luftig citron-smørcreme, som er inden i kagen og som overtræk på kagen. Selve headset er kun kage med fondant (sort) og marcipan (blå). 
Jeg skal vist øve mig lidt mere, men synes nu ellers den ligner meget godt. 



Kage
Jeg har lavet kagen i en firkantet springform og skåret den til, halveret den og smurt et lag creme imellem og overtrukket den med creme,. Kagen til headset er lavet i en lille bradepande, så den blev mere flad og lettere at få skåret i figur. 

Opskrift til en kage:
300 g. margarine (blødt)
300 g. sukker
3 æg
300 g. mel
2 tsk. vaniliesukker

Margarine og sukker piskes til det lysner. Æg piskes i massen et ad gangen. Mel og vaniliesukker sies i masses og dejen røres godt. Hældes i en smurt og melet form og bages ved 170 grader i ca. 1 time. Tjek med en pind. Samme fremgang med bradepandekagen, dog skal den bage lidt kortere tid. 

Creme: 1 portion, hvis kagen er stor skal du lave halvanden portion
1 dl. vand
200 g. sukker
1 æggeblomme
250 g. smør
evt. vaniliekorn
1 citron, revet skal fra hele citronen og saft fra den halve.

Tag smørret ud i god tid, eller gør det lidt blødt i mikroovnen. Kom sukker og vand i en lille gryde. Kog op til sukker er smeltet, tag af varme og lad det køle til "lillefingervarmt". Pisk smørret og æggeblommen og tilsæt citronskal, citronsaft og vanilie. Hæld langsomt siruppen i, imens du pisker kraftigt indtil du får en blød og ensartet creme. 







mandag den 1. februar 2016

Mælkesnitter

Mine søde børn har ofte klaget over, at de er blevet snydt for mælkesnitter i deres madpakker i børnehave og skole. Nu er de næsten voksne og hvis de skal nå det, inden de flytter hjemmefra, er det ved at være på tide. Imidlertid synes jeg, at dem man køber er ret dyre og ikke særlig spændende og derfor har jeg eksperimenteret med at lave nogle selv. Og jeg synes det lykkes ret godt. 




Bund
Tænd ovnen på 200 grader.

90 g. smør
½ dl. vand
1 æg
150 g. sukker
1 tsk. vaniljesukker
90 g. hvedemel
30 g. kakao
½ tsk. bagepulver
1 nip salt

Varm vand og smør, så smørret smelter. Rør det sammen. Pisk æg, sukker og vanilje luftigt. Bland mel, kakao, salt og bagepulver og sigt det i æggeblandingen og rør det sammen. Hæld smørvandet i og rør forsigtig til dejen bliver ensartet. Lad den i stå 10 min. ved stuetemperatur. 

Vend dejen let igennem med en dejskraber og bred den ud på en bageplade med bagepapir, ca. 25x30 cm. Flyder lidt ud under bagning. Bag den ca. 7-8 min. Lad den afkøle på bagepladen.

Creme
100 g. OMA til piskning
100 g. skyr
10 g. ahornsirup eller akaciehonning
1 tsk. vanilje

Pisk OMA et par minutter. Rør skyr, sirup og vanilje i. 

Skær kanterne af bunden og spis dem. Bunden deles i to og der smøres creme ud over den ene, og den anden lægges over med undersiden opad. Sættes i køleskabet en times tid, så cremen stivner lidt. Skæres i mælkesnittestørrelser og pakkes ind i staniol hver for sig. Snitterne er sprøde lige når de er lavet, men bliver mælkesnittebløde når de indpakkes og opbevares i køleskabet.